School of the Future

School of the Future is an immersive gallery experience that explores the role of school in shaping our values. As part of the Futures exhibition at the Centre for the Living Arts in Mobile, AL, the installation included over 1,000 inflatable balls for visitors to channel their childhood and play, as well as a central ramp leading to a vintage school desk where visitors contemplated the first public school in Alabama—currently abandoned and under discussion two blocks from the gallery—and shared what they wish they learned while in school. Visitors become both students and teachers by taking part in this school of collective experience. Thousands of responses were documented over the ten-month exhibition and revealed a range of both practical and emotional wisdom: how to be yourself, the value of travel, to not be afraid of bugs and gross things, Spanish, how to budget, patience and kindness, how to have fun without technology again, to never let anyone tell you that you wouldn’t be good at something you are passionate about, to take nothing for granted, how to love and make good choices, different cultures, how to change a flat tire, the compassionate life, how to handle stress and existential crisisThe project reimagines methods for initiating engaging public discussions of civic institutions. The installation traveled to Athens at the Onassis Cultural Centre in 2016.

2013, Mobile, AL. PVC plastic, desk, wood, paper, acrylic on canvas. 800 sq ft gallery space. Installation assistance by James Reeves, Chris Graham, Dood, Joe Hobbs, Wayne McNeil. Exhibit curated by Robert Sain.

2016, Athens, Greece. PVC plastic, desk, wood, paper. Exhibit curated by Afroditi Panagiotakou and Konstantina Soulioti

Photo by Todd Douglas
Photo by Kimberly Nichols
Photo by James A. Reeves
Photo by James A. Reeves
Photo by James A. Reeves
Installation in Athens. Photo by Nicolas Mastoras
Installation in Athens. Photo by Mari Masouridou
Installation in Athens. Photo by Mari Masouridou
Installation in Athens. Photo by Mari Masouridou
Installation in Athens. Photo by Mari Masouridou